След разказ за опорочени практики при продажба на жилища на зелено“,

...
След разказ за опорочени практики при продажба на жилища на зелено“,
Коментари Харесай

Какви са рисковете, ако решим да купим имот на зелено

След роман за  опорочени практики при продажба на жилища " на зелено “, при които строителят покачва цената, макар съществуването на контракт, който авансово я фиксира, юристът на един от потърпевшите от неточната процедура, разкри подробности пред БНР по проблема.  

" Оказва се, че  този вид случаи са постоянно срещани напоследък . Това е типична недробсъвестна комерсиална процедура, при която има подписан прелиминарен контракт за продажба на парцел на " зелено ". След известно време продавачът декларира на купувача, че заради някакви условия би трябвало да увеличи цената с към 50-60 %. Идва и декларира тази сума, тя не се базира на цени и планове ", твърди адвокатът Златко Стойчев.

Често в тези контракти липсват клаузи за наказателна клауза , означи още той.

" Във въпросния случай купувачите са дали половината сума от продажната цена още при подписването на контракта, когато е имало единствено ров, където да се построи постройката. Договорът обаче е негоден от продавача ".

Строителите си разрешават да се държат неприятно с клиентите си , тъй като в случай че на един не му харесва, ще пристигна различен, означи той. 

" Те са по-силната страна . В момента има много неприятни практики ". 

Друг проблем е, че няма регулация при реализиране на брокерската специалност , изясни юрист Стойчев.

" Малко като в Дивия Запад е сега с тези връзки ". 

 istock istock
Добромир Ганев, някогашен ръководител на Национално сружение " Недвижими парцели “, обаче означи, че  огромна част от предпиремачите в България са правилни компании.

" Сделката с парцел на " зелено " е една от най-сложните за физическо лице.  Сериозните брокерски компании имат назначени адвокати.  Трябва да се употребява експертна помощ при сходен вид покупко-продажби " .

Ганев също счита, че е неотложно в България да се премине към по - решителни дейтвия по регулация на брокерския бизнес

" Тя се бави, тъй като дребна част от компаниите на пазара желаят да не съблюдават етичните правила и да ползват неточни практики. Преди две седмици тази регулация още веднъж беше входирана в Народното събрание. 

Целта на плана на закона е  да се съблюдават етични правила от целия бизнес.  И сега има сходни, само че те се съблюдават единствено от членовете на Национално сружение " Недвижими парцели “.

В България липсва правилна информация за покупко-продажбите на " зелено ", обясни още той.

" Единствената защита при такава покупка може да реализираме посредством потребление на юридическа и консултантска помощ. 

Преди Акт 14 мъчно може да бъде предпазена сходна договорка със застраховка ".
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР